Snabba & näringsrika måltider

När det där med matlagning inte hinns med… 

Då blir det lätt take-away eller färdigmat. Och såklart ska man unna sig det ibland! Men om det snarare blir en nödlösning än det önskade valet så kommer här några matidéer som går snabbare (och är billigare) än Foodora. 

För det första vill vi se till att även de snabba måltiderna har allt vi behöver för att bli mätta och belåtna. En bas för en bra och näringsrik måltid är:

  1. Kolhydrater. Gärna med fullkorn för att öka fiberintaget, och dessutom håller oss mätta längre. Ex. fullkornspasta, brunt ris, quinoa, potatis, matvete eller grovt bröd.
  2. Protein. För både måltider och mellanmål är det bra att ha en proteinkälla. Det är fördelaktigt att sprida ut proteinintaget under dagen istället för att smacka på allt i en måltid. Dessutom ska man försöka variera proteinkällorna. Ex. ägg, fisk, tofu, tempeh, mejeriprodukter, bönor/linser, kyckling, kött, vegofärs.
  3. Fett. Här vill vi prioritera bra omättade fetter som finns i t.ex. fet fisk, ägg, oliver, avokado, nötter, tahini och olika fröer. En skvätt olivolja på salladen, en frö- och nötmix till frukosten eller fet fisk minst en gång i veckan går en lång väg. Läs mer om fettkvalité här.
  4. Grönsaker. Försök att alltid ha något grönt med på tallriken, vare sig det är salladsmix, kålgrönsaker, rotfrukter eller en härlig blandning. Tips: ha alltid grönsaker i frysen som du lätt kan ha med i matlådan, t.ex. gröna ärtor, haricoverts eller grönsaksmix.

Här kan vi leka runt med olika alternativ och hitta smakrika kombinationer. Som exempel kan vi snabbt koka upp pasta, steka ett ägg och äta tillsammans med wokade grönsaker.

Eller koka ris och steka lax med grönsaker i en härlig marinad på jordnötssmör.

Varför inte en stor och härlig sallad med bladmix, gurka, tomat quinoa, sötpotatis och tofu.

Det lönar sig också att ha goda såser hemma för att piffa upp, t.ex. ajvar relish, hummus, chilisås eller bara hederlig creme fraiche.

Alla rätter behöver inte vara perfekta paradrätter med uttänkta smakkombinationer. Ibland räcker det att ta olika komponenter och slå ihop dem, och det blir väldigt bra ändå!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

bbb