Gott och roligt sätt att ta vara på rödbetsbladen.
Rödbetsblad – eller blast – åker oftast bara ner i soporna. Men varför inte vara lite svinnsmart och ta vara på dem också? Passar utmärkt som snacks eller tilltugg, särskilt om man vill vara lite extra påhittig och bjuda gäster på något roligare än salta pinnar. Vissa näringsämnen, som till exempel vitamin C, försvinner förvisso vid uppvärmning. Men andra mineralämnen finns kvar i bladen, tillsammans med kostfiber. Allting i lagom mängd, men ändå ett fint alternativ till potatischipsen!
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 125C.
- Bryt av och skölj bladen från rödbetorna. Skaka av vattnet och låt torka en stund.
- Skär bladen grovt och lägg sedan över till bakplåtspapper på en plåt.
- Häll olivolja över bladen och massera in så att de är täckta. Krydda på med salt, peppar och eventuellt cayennepeppar efter smak.
- Tillaga i ugnen i ca 20-30 minuter tills att chipsen är rostade och krispiga. Servera direkt eller förvara under lock i rumstemperatur.
Samma recept funkar även för grönkålschips och kryddningen går definitivt att experimentera med. Varför inte pröva en Indisk touch med Garam masala eller curry? Go and get creative!