Granola med apelsinsmak till vintern
Granola är mycket enklare att göra själv än vad många tror. Och det går att anpassa efter vad man själv gillar. Dessutom håller det länge, så gör en stor batch som räcker hela vintern!
För ungefär en ugnsplåt med granoala behöver du:
- 2.5 dl havregryn
- 1 dl dl torkad bovete (hela korn)
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl färska dadlar, hackade
- 1 msk kanel
- 1 msk kardemumma
- zest (skal) från 1 apelsin
- 2.5 msk kokosolja, smält
- 0.8 dl honung eller agavesirap
Du kan också ha i olika fröer såsom chia- eller linfrön. Även nötter som t.ex. hasselnötter eller valnötter. Förutom härlig smak och konsistens bidrar det med kostfiber som gör granolan mer mättande.
Gör såhär:
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda alla torra ingredienser väl. Ha sedan i honungen/sirapen tillsammans med kokosoljan. Om du vill ha mer apelsinsmal kan du även ha i en skvätt av saften från apelsinen. Blanda väl och sprid sedan ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Rosta i mitten av ugnen ca 10 minuter tills att granolan fått fin gyllenbrun färg och knaprig yta. Rör om en eller två gånger under tiden.
Underbart att ha till yoghurten, på smoothies eller bara äta som den är!