Glutenfri & vegansk baksuccé
Nästa adventsfika? Eller till och med en plats på julbordet? Hursomhelst ett svårslaget recept på äppelpaj fylld med härlig karamellsås. Tillsammans med vaniljsås eller glass blir det lyxfika deluxe.
Ingredienser:
🥧 Pajbotten
- 3.5 dl glutenfritt mjöl (jag brukar blanda sojamjöl och bovetemjöl)
- 85g smör, rumstempererat
- 3 msk lönnsirap
- ½ dl kokossocker eller muscovadosocker
- 1 krm salt
🍮 Karamellsås
- 250ml kokosgrädde
- ½ dl lönnsirap
- 2 msk kokossocker/muscovadosocker
- 1 tsk vaniljextrakt
- ¼ tsk salt
🍎 Fyllning
- 3-4 medelstora äpplen (välj gärna härliga svenska vinteräpplen!)
- 1 ½ tsk kanel
- ¼ tsk salt
Gör såhär:
* Sätt ugnen på 175 grader.
* Blanda alla ingredienserna till pajbotten i en matberedare tills att det blir en jämn deg. Tillsätt eventuellt mer smör om den är för torr.
* Lägg undan ⅓ av blandningen och tryck ut resterande i botten av en ugnsform klädd med bakplåtspapper. Baka i ugnen i ca 20 minuter, eller tills att degen fått en gyllenbrun färg.
* Börja med karamellen. Blanda alla ingredienser i en stekpanna och värm upp tills att den precis börjar koka. Sänk sedan värmen och låt sjuda i ca 15 minuter under omrörning (se upp så att den inte bränns). Såsen ska tjockna till och mörkna något i färgen.
* Kärna ur och skär upp äpplena i tunna skivor. Blanda sedan men kanel och salt i en stor skål. Häll över karamellsåsen så att alla skivor täcks.
* Häll karamelläpplena över den bakade pajbottnen och sprid ut i ett jämnt lager. Smula den återstående delen av pajdegen ovanpå och baka i ugnen i 30-35 minuter tills att äpplena mjuknat och smuldegen fått färg.
* Servera med vaniljsås eller glass och njut!
Jag kallar den paj, men kanske är det någonstans mellan det och en kaka. Det får ni själva avgöra! Det är i alla fall ett underbart recept och en liten annorlunda twist med karamellsåsen.